Cele cateva zile dintre Crăciun și Anul Nou sunt un câmp minat de mâncare, festivități și alcool care te poate scoate din cursul obișnuit.Specialiștii au o serie de recomandări pentru a nu avea probleme de sărbători foto Shutterstock

Specialiștii au o serie de recomandări pentru a nu avea probleme de sărbători foto Shutterstock

Pentru a te ajuta să rămâi pe drumul cel bun, Asociația Internațională de Psihologie, Nutriție, Sport și Fitness (AIPNSF) a cerut experților să împărtășească sfaturi de calitate pentru a rămâne sănătos în timpul sărbătorilor.

Iată cinci dintre ele.

1. Fă alegeri inteligente pentru alimentație!

Vei avea multe obligații în perioada vacanței, dar mâncatul în exces la fiecare petrecere sau cu familia nu este una dintre ele.

„Dacă mergi la cină sau la o petrecere de sărbători, strică-ți mai întâi pofta de mâncare”, ne sfătuiește Arămescu Anca – doctor specialist în Diabet, Nutriție și Boli Metabolice.

În acest fel, este mai puțin probabil să te arunci în toate bunătățile de sărbători.

Ia o gustare cu aproximativ o oră înainte, pentru a nu ajunge înfometat la masa de sărbători. „Când ți-e foame, tinzi să iei decizii proaste în ceea ce privește mâncarea. Așa că ia o gustare, de preferat proteică (pentru mai multă sațietate) și acordă-ți timp să vezi ce alimente sunt disponibile și să faci alegeri în funcție de ceea ce ai poftă și de ceea ce dorești de fapt”, spune Dr. Arămescu.

„Recomandat este să umpli jumătate din farfurie cu legume de fiecare dată. Apoi ia cealaltă jumătate din farfurie și împarte-o în sferturi. Un sfert pentru carbohidrați și un sfert pentru proteine. Acestea sunt porțiile perfecte pentru a te satisface, fără să te simțit plin după masă“, transmite AIPNSF.

2. Hidratează-te!

Întotdeauna auzim la televizor fraza: consumă cel puțin doi litri de lichide pe zi. Însă, această fraza nu se referă la alcool sau băuturi carbogazoase. Lichidele se referă la apă sau ceai, fără băuturi alcoolice sau cu zahar în ele.

„Fără o hidratare adecvată, simțim adesea foame si oboseala”, a menționat Dr. Anca Arămescu.

„Acest lucru ne poate face să sărim peste orele de activitate fizica, să gustăm alimente nesănătoase și să exageram cu aportul de cofeină. Pentru a evita toate acestea, asigură-te că bei 33 ml/kg corp de apă pe zi”, susține dr. Arămescu

De asemenea, este o bună practică să stabiliți limite pentru băuturile alcoolice. „Limitează-ți aportul de calorii goale, cum ar fi alcoolul, care este zahăr pur și nu are valoare nutrițională. Alcoolul face parte din «spiritul» sărbătorilor. Sugestia mea este să vă limitați cantitatea și la fiecare pahar de alcool, sa consumați două pahare de apa plata”, recomanda dr. Arămescu.