Inițial, specialiștii de la Institutul pentru Fizica Pământului au spus că falia nord-anatoliană este apropiată de România şi ar putea influenţa mişcarea seismică din Vrancea.  Ulterior, ipoteza a fost infirmată.
Dezastrul din Turcia FOTO Profimedia
Dezastrul din Turcia FOTO

La doar câteva minute de la catastrofa din Turcia, în zona Vrancea s-a produs un cutremur cu magnitudinea 4,5 pe Richter. Specialiştii de la Institutul pentru Fizica Pământului au explicat, într-o postare pe Facebook, că seismul din Turcia „a produs unde care s-au propagat în toate direcţiile şi au ajuns şi pe teritoriul ţării noastre, fiind suficient de mari pentru a declanşa cutremure”, au precizat specialiştii.

Ulterior, postarea a fost modificată, fiind ştearsă chiar partea în care erau menţionate şi posibilele cutremure din ţara noastră.

Ulterior, Constantin Ionescu, directorul general al Institutului Naţional de Cercetare – Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP), a declarat într-un interviu acordat pentru Agerpres că „Seismul care a fost în estul Turciei, pe falia estică a Anatoliei, este destul de departe şi este pe o falie la suprafaţă. A fost o coincidenţă că s-a produs în acelaşi timp un cutremur şi la noi şi la ei, dar niciunul nu l-a pornit pe celălalt. Adică cutremurul din Turcia nu l-a pornit pe acesta din România. Nu a avut nicio influenţă chiar dacă au fost de suprafaţă”, a precizat specialistul INCDFP. El a explicat că pentru a putea face o legătură între aceste cutremure, trebuia să se activeze mai întâi falia nord-anatoliană şi după aceea se activa şi falia românească.