Raportul de audit al Curții de Conturi referitor la performanța privind managementul resurselor umane și al dezvoltării infrastructurii unităților sanitare spitalicești, în perioada 2014-2021, la Ministerul Sănătății, arată că în această perioadă nu a fost construit niciun spital nou.

În România nu a fost construit nicio unitate sanitară nouă în perioada 2014-2021 FOTO: Arhivă
În România nu a fost construit nicio unitate sanitară nouă în perioada 2014-2021

Potrivit raportului, Institutul Regional de Oncologie de la Timișoara a rămas la stadiul de proiect la 12 de ani de la aprobarea proiectului.

„Din cele 12 obiective de investiţii, anexă la bugetul aprobat al Ministerului Sănătăţii în perioada 2014 – 2021, au fost finalizate doar şapte obiective, celelalte fiind în curs de realizare. Nu s-a construit nicio unitate sanitară nouă cu paturi, cu excepţia reamenajării Institutului Regional de Oncologie Iaşi. Construcţia Institutului Regional de Oncologie Timişoara, de la data înfiinţării ca obiectiv de investiţii în curs de finalizare în subordinea Ministerului Sănătăţii (anul 2009) şi până la finalul anului 2021, nu a fost demarată”, sunt concluziile unui audit al Curţii de Conturi privind performanţa managerială în unităţile spitaliceşti aflate în subordinea Ministerului Sănătăţii, potrivit News.ro

De asemenea, documentul arată că nici planurile în ceea ce privește construirea de spitale regionale cu fonduri europene nu au fost respectate. Prin urmare, în ciuda faptului că au fost propuse opt spitale regionale, s-au făcut demersuri doar pentru jumătate din numărul stabilit inițial în documentele oficiale.

„Din cele opt spitale regionale de urgenţă propuse în Strategia Naţională de Sănătate 2014-2020 s-au identificat demersuri de realizare doar pentru patru dintre acestea, respectiv trei spitale regionale de urgenţă (Iaşi, Cluj şi Craiova) pentru care Ministerul Sănătăţii gestionează proiectele de construcţie şi care se află în stadiul de proiect tehnic, şi un spital regional de urgenţă la Braşov pentru care UAT Municipiul Braşov a iniţiat o serie de demersuri în anul 2021”, mai arată raportul Curţii de Conturi, potrivit sursei citate.