Cetățeanul libanez, în vârstă de 58 de ani, considerat drept „terorist global” de către Statele Unite în 2018, a fost arestat pe aeroportul Otopeni. El a fost capturat imediat cum a ajuns în România.

Luptători ai grupării Hezbollah FOTO Adevărul
Luptători ai grupării Hezbollah FOTO

Conform  stirilor digi24.ro, este vorba despre Mohammad Bazzi, un personaj considerat un finanțator-cheie al Hezbollah. Potrivit autorităților americane, acesta ar fi reușit să trimită milioane de dolari partidului libanez. Bărbatul a fost prins vineri, 24 februarie, pe aeroportul din București, imediat cum a ajuns în România.

În momentul capturării, acesta avea asupra lui atât un pașaport libanez, cât și unul belgian. Potrivit anchetatorilor, bărbatul se folosea de mai multe companii care erau pe lista neagră în SUA, pentru a trimite bani în Liban și către terțe persoane din mai multe țări. Anchetatorii spun că ar fi trimis bani inclusiv unei persoane din China, de exemplu. Aceasta pretindea că ar fi cumpărat aparatură pentru un restaurant.

Bărbatul urmează să fie extrădat. Va fi judecat în Statele Unite, unde are deja 3 capete de acuzare, riscând 20 de ani de închisoare pentru fiecare dintre ele.

Potențial terorist, expulzat din România la cererea SRI

Pe 13 decembrie 2022, la propunerea SRI, Curtea de Apel Bucureşti a dispus declararea ca persoană indezirabilă pentru România a cetăţeanului străin DA, pentru o perioadă de 10 ani.

Beneficiar al unei forme de protecţie oferite de statul român, DA este acuzat de fapte care constituie ameninţări la adresa securităţii naţionale, potrivit art.3 lit. i şi l din Legea nr. 51/1991 (republicată) privind securitatea naţională a României. Concret, acesta a intrat în atenţia Serviciului la începutul anului 2021, iar în urma măsurilor informativ-operative întreprinse s-a stabilit că respectivul este adept al ideologiei radicale promovate de organizaţii teroriste din Siria şi se află în legătură cu membri/adepţi ai acestora, având totodată cunoştinţe de utilizare a armamentului.