Ministrul Agriculturii a întâlnit reprezentanţii fermierilor, care au protestat în Capitală, și i-a asigurat că cerealele din Ucraina vor urma culoarul de transport creat şi nu vor rămâne în ţările limitrofe conflictului. De asemenea, Petre Daea, le-a transmis agricultorilor că, în cel mult o lună, vor primi banii de la Comisia Europeană, prevăzuţi în măsurile de sprijin.

Ajutoarele de urgenţă, pentru sectoarele cerealelor şi seminţelor oleaginoase ar trebui să ajungă la fermieri în 29 de zile de la momentul aprobării Hotărârii de Guvern, care se află la avizare.

,,Vreau să-i salut pe toţi fermierii români şi să le spun că ministrul Agriculturii şi Guvernul României sunt alături de problemele pe care le au. De fiecare dată am dat sprijinul necesar şi trebuie să-l dăm şi îl vom da în continuare. Este un moment greu, un moment în care conflictul armat şi zăngănitul armelor de lângă ţara noastră, iată, au creat probleme deosebite fermierilor prin acest aflux de cereale care vine în România şi care i-a pus într-o situaţie extrem de grea pe cei care lucrează terenul şi n-au putut să valorifice întreaga producţie sau au putut să o valorifice la preţuri mici din cauza situaţiei din Ucraina. Ucrainenii, fiind în aceste constrângeri momentane, au ieşit cu aceste cereale în ţările învecinate, deşi cerealele respective trebuiau să ajungă doar acolo unde destinaţia le era foarte clară (…) Am avut o discuţie cu fermierii (…) Dumnealor mi-au spus problemele pe care eu le ştiam. Eu le-am transmis foarte clar ce facem în momentul acesta şi am anunţat, şi ei ştiau, dar astăzi le-am explicat pe larg, că acele sume care au venit în prima tranşă de la Comisia Europeană se pun în mişcare imediat”, a explicat ministrul Agriculturii, potrivit Agerpres.

Daea a adăugat că, ieri, s-a publicat, în Jurnalul oficial al UE, Regulamentul care dă posibilitatea acordării banilor, iar azi, pe site-ul ministerului a fost postat proiectul de act normativ care stabileşte modul de acordare a celor 10,05 milioane euro de la Comisia Europeană, sumă care va fi dublată prin bugetul Ministerului Agriculturii.