Laura Codruța Kovesi a explicat că este necesară o extindere a competențelor Parchetului European și o revizuire a regulamentului pentru asigurarea independenței și forței instituției pe care o conduce.

Șefa EPPO a vorbit într-un discurs ținut în fața Parlamentului Germaniei despre necesitatea extinderii competențelor Parchetului European (EPPO) și revizuirea regulamentului pentru a fi o instituție independentă și mai puternică.

„Permiteți-mi să repet angajamentul pe care l-am făcut acum trei ani”, le-a mai transmis șefa EPPO celor prezenți, arătând că dorește ca  „EPPO să fie o instituție cu adevărat independentă, eficientă și puternică, o instituție în care cetățenii să aibă încredere. Da, extinderea competențelor noastre ar necesita o revizuire serioasă a regulamentului nostru fondator mult mai repede decât s-a planificat inițial.

Șefa EPPO a explicat în cadrul discursului că în activitatea instituției pe care o conduce a avut în lucru în primul an de activitate peste 4000 de solicitări, confiscând peste un sfert de miliard de euro, sesizări penale, jumătate dintre acestea fiind depuse de persoane fizice.

„Am reușit astfel să integrăm EPPO în sistemul judiciar din 22 de state membre. Aceasta este o realizare extraordinară. Am creat ceea ce eu numesc ”zona EPPO”, o zonă în care, prin punerea în aplicare a unei politici de urmărire penală, unificăm abordarea investigațiilor privind fraudele din UE”, a mai declarat procurorul-șef european, Laura Kövesi, în cadrul Comisiei pentru afaceri juridice din Bundestag.