Ambasadorii Franţei, Germaniei şi Bulgariei la Bucureşti comemorează Ziua Armistiţiului, sâmbătă, în cimitirul Pro Patria din Capitală, informează misiunea diplomatică franceză.

Ambasadoarea Franţei, Laurence Auer, ambasadorul Germaniei, Peer Gebauer, şi ambasadorul Bulgariei, Radko Todorov Vlaykov, vor participa la o ceremonie comună, prin care vor aduce un omagiu militarilor căzuţi la datorie din cele trei ţări, dar şi tuturor civililor victime ale Marelui Război.

Ziua de 11 noiembrie 1918, sfârşitul Primului Război Mondial, este sărbătorită în Franţa sub numele de “Armistice”. Primul armistiţiu de la Compiegne (în franceză “Armistice de Rethondes”) a fost încheiat la 11 noiembrie 1918 între Imperiul German şi Franţa şi Marea Britanie.

În prezent, Armistiţiul este în continuare comemorat la 11 noiembrie, accentul fiind pus însă pe menţinerea păcii, prietenia între popoare şi cinstirea memoriei eroilor. Din 2006, ziua de 11 noiembrie este, de asemenea, consacrată omagierii tuturor celor care s-au jertfit pentru Franţa.

În România, cei 531 de soldaţi francezi căzuţi în timpul Primului Război Mondial sunt înhumaţi în cimitire din Bucureşti, Constanţa, Galaţi, Iaşi, Slobozia şi Timişoara. Unii dintre aceştia au făcut parte din unitatea generalului Henri Mathias Berthelot în misiunea sa de asistenţă a Armatei române între 1916 şi 1918, oferind consiliere şi formări, dar şi un preţios ajutor medical atât pentru militari, cât şi pentru civilii români.