Într-o astfel de situație, generatoarele sunt vitale pentru spitale.
Raed Arafat precizează faptul că în România pot fi situații de întrerupere de curent, care însă nu vor fi cauzate de război, ci de fenomene naturale, cum ar fi viscolul. În această situație, spune el, infrastructurile critice esențiale, cum ar fi spitale, diferite instituții, trebuie să aibă generatoare.
„Pentru infrastructura critică, aşa cum este definită, trebuie să ai astfel de generatoare. Nu poţi să fi o instituţie clasificată ca fiind esenţială şi să nu ai redundanţa pe partea de curent şi nu numai. Există obligaţia să ai un rezervor de apă care să-ţi asigure alimentarea dacă se întrerupe furnizarea apei pe o perioadă de timp. Spitalele trebuie să aibă şi rezervoare de apă. ..”, a precizat Raed Arafat.
Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență a adăugat că şi benzinăriile ar trebui să fie dotate cu astfel de generatoare şi nu a exclus posibilitatea ca, pe viitor, acestea să fie obligate prin lege să le deţină.
Raed Arafat a explicat faptul că fiecare român se poate pregăti pentru un astfel de scenariu.
„Omul de acasă trebuie să fie pregătit. În primul rând, trebuie să aibă o sursă de lumină, sistem de iluminat pe led, care pe o baterie poate să ducă ore luminatul de urgenţă. De asemenea, alimente neperisabile la conservă, pe care poţi să le consumi imediat, foarte important este apa de consum. Noi avem recomandarea de pregătire de 72 de ore. Trebuie să ai cel puţin doi litri de apă pe zi pentru o persoană, recomandabil chiar patru litri de apă, trebuie să ai alimentele pentru cele trei zile, trebuie să ai medicamentele tale, o sumă mică de bani lichizi. Asta este forma de pregătire pe care trebuie să o ai la domiciliu până la repararea defecţiunii“, a mai spus Raed Arafat.
Scenarii legate de blackout în Germania și Austria
Dumitru Chisăliţă, specialist în energie, preşedintele Asociaţiei Energia Inteligentă, spune că Austria şi Germania fac periodic scenarii de acest gen pentru că au centre înfiinţate cu acest scop care identifică astfel măsurile care ar fi obligatoriu de luat de autorităţi în astfel de cazuri.
Rezerve pentru populație
Armata austriacă a sfătuit cetăţenii să îşi facă rezerve pentru a face faţă unor pene de curent masive. Acestea sunt similare celor recomandate de autorităţile europene în mai toate genurile de dezastre. Este vorba de o trusă de supravieţuire din care nu trebuie să lipseacă un radio cu baterii, o lanternă, apă de băut (2 litri de persoană pe zi; 3-5 zile), băuturi, ceai, cafea, mâncare durabilă pentru două săptămâni (paste, orez, conserve…), medicaţie esenţială pentru două săptămâni, trusă de prim ajutor şi articole de toaletă. Apoi este recomandat ca autoturismul să aibă rezervorul măcar pe jumătate plin, în situația în care benzinăriile sunt închise.
Dispeceratul Energetic Naţional (DEN) din cadrul Transelectrica poate relua alimentarea cu energie electrică în maximum șase ore de la producerea unui black-out, conform regulamentelor europene în domeniul energiei, a declarat de curând Virgil Ivan, directorul DEN.