Un inel vechi de 2.000 de ani, din aur, a fost descoperit de arheologi într-un mormânt din castrul roman Tirighina-Barboși, Galați, în urmă cu doi ani. Bijuteria îl reprezintă pe Hermes/Mercur, zeul-mesager protector al comerțului.

lui.

Inel din aur, vechi de 2.000 de ani FOTO: Muzeul de Istorie Galați
Inel din aur, vechi de 2.000 de ani FOTO: Muzeul de Istorie Galați

Inelul a fost descoperit în situl Tirighina-Bărboși, cel mai vechi monument istoric daco-roman din sudul Moldovei, într-un mormânt de înhumaţie, la baza camerei funerare, aproape de latura de vest a acesteia, unde au fost identificate și două tălpi din piele.

Bijuteria este realizată din aur cu chatonul sudat de verigă. Piesa centrală o constituie o camee, din onix în două straturi, cu reprezentarea unui personaj reliefat cu alb pe fond albastru. Este vorba despre reprezentarea lui Hermes nud, poziționat dreapta, sprijinit de o coloană. Hermes/Mercur este zeitatea considerată mesagerul Olimpului, protector al comerțului.

Inelul îl reprezintă pe Hermes nud FOTO: Muzeul de Istorie Galați
Inelul îl reprezintă pe Hermes nud FOTO: Muzeul de Istorie Galați

„Pe cap are cele două aripi stilizate, caduceul este în spate, iar în mâna dreaptă are punga. Torsul este acoperit de o mantie redată prin linii fine. Imaginea își găsește analogii apropiate pe o intaglio (cristal de stâncă) din colecția Muzeului J.P. Getty din Los Angeles și care este datată în secolul I”, susține muzeograful dr. Adrian Adamescu.

Inelul din aur poate fi admirat până la sfârșitul acestei luni în secția Lapidarium a Muzeului de Istorie din Galați.

Situl arheologic Tirighina-Barboşi conţine un castru roman de la începutul primului mileniu construit peste o veche aşezare dacică. Obiectivul este singurul monument istoric din Moldova atestat în secolele II-III după Hristos.

Castrul roman va fi restaurat cu fonduri europene FOTO: Primăria Galați
Castrul roman va fi restaurat cu fonduri europene FOTO: Primăria Galați

Totodată, este singurul monument de importanţă naţională din judeţul Galaţi. În plus, situl este aşezat peste o rezervaţie paleontologică de fosile de moluşte vechi de 400.000 de ani.

Castrul roman este restaurat

Monumentul, care reprezintă o clădire unică în estul Europei, va fi restaurat pentru a fi vizitat, iar în zonă vor fi construite o alee de acces, o parcare, un muzeu şi un amfiteatru pentru evenimente în aer liber.

Proiectul este realizat cu fonduri europene de 22 de milioane de lei, din care contribuția de la bugetul local este de 13 milioane de lei.