Logo-ul brandului Audi este unul dintre cele mai recognoscibile simboluri din industria auto. O emblemă simplă, dar memorabilă și cu o istorie frumoasă în spate. Cele 4 inele îngemănate nu au fost dintotdeauna sinonime cu marca din Ingolstadt. De-a lungul anilor au trecut prin mai multe schimbări, atât celebrul logo, cât și compania pe care, în ziua de azi, o cunoaștem sub numele de Audi.

de Alexandru Monenciu

Pentru a putea fi ușor de identificat, fiecare companie are nevoie de un logo. Uneori însă, mai mult decât reprezentarea grafică în sine, contează istoria din spatele emblemei, pentru că, până la urmă, fiecare logo spune o poveste.

Audi are una dintre cele mai simple embleme din industria auto: 4 inele unite între ele. Pe cât de simplă, pe atât de memorabilă și ingenioasă.

„Un logo bun este acela care poate fi scrijelit în nisip cu degetul mare de la picior,” spunea Kurt Weidemann, un faimos grafician german.

Acesta pare să fi fost crezul după care s-au ghidat cei care au desenat celebra siglă Audi. Dar, până la cele 4 cercuri unite între ele, pe care le știm în ziua de azi, emblema mărcii germane a suferit mai multe modificări. Pentru a afla despre ele, trebuie să mergem chiar la începuturile companiei, atunci când Audi nu se numea, de fapt, Audi.

AUDI LA ORIGINI

În 1899, inginerul August Horch, foarte iscusit de altfel, înființa compania August Horch & Cie, la Mannheim. Patru ani mai târziu, compania se muta la Zwickau.

La început, Horch construia motoare cu 2 și 4 cilindri, dar apoi a vrut să facă un pas mai departe și a trecut la motoare mai puternice, cu 6 cilindri. Prima unitate cu șase cilindri a fost creată în 1909, anul care, de altfel, avea să schimbe totul pentru Horch și pentru industria auto.

Motorul nu s-a dovedit foarte eficient și a adus compania în pragul falimentului. Vâzând acest lucru, membrii Consiliului de Administrație au decis înlăturarea lui August Horch.

Acest lucru nu l-a descurajat, însă, pe german. La scurt timp, Horch și-a deschis o nouă companie care să îi poarte numele. Numai că, foștii săi parteneri de afaceri au avut un cuvânt de zis în această chestiune.

ÎNCEPUTURILE LOGO-ULUI AUDI

Acționat în instanță, Horch nu a avut altă soluție decât să își redenumească noua afacere. Nu a stat mult pe gânduri, și a tradus numele său de familie în latină. Pentru cei care nu știu „Horch” în germană înseamnă a asculta. După traducerea în latină, compania Horch a devenit Audi.

Tot în 1909 a apărut și prima siglă Audi. Orientată pe diagonală, aceasta era una potrivită pentru o companie auto din acele vremuri. Însă, ea nu a rămas în grațiile fondatorului pentru multă vreme. August Horch a folosit-o doar câteva luni.

La scurt timp, a venit cu o nouă emblemă, de această dată puțin mai complicată decât prima. Numele Audi era încadrat într-un triunghi îndreptat în jos, iar deasupra era cifra 1, așezată pe o bază sferică.

Nici această emblemă nu a rezistat foarte mult. A treia încercare a fost cu noroc. Au fost păstrate majoritatea elementelor inițiale, dar a fost schimbat fontul cu care era scris numele companiei.

În 1910 a venit vremea ca noua emblemă Audi să-și facă apariția pe primul model al companiei: Audi-A. Un an mai târziu, acesta a fost urmat de Audi-B, iar mai apoi de Audi-C.

Trei exemplare Audi-B au fost expuse, în iunie 1911, la prima etapă a competiției Auto Alpenfart, în Alpii austrieci. Era unul dintre cele mai dificile raliuri ale vremii, unul pe care Audi l-a câștigat de 3 ori consecutiv, între 1912 și 1914.

În ciuda atenției primite, anii ‘20 s-au dovedit foarte grei pentru August Horch. Noua lui companie, Audi, era din nou în pragul falimentului. Veștile proaste n-au ținut mult, pentru că, în 1928, Audi a fost salvată de un alt nume greu din industrie: DKW.