Noul centru de competențe va funcționa ca un scut împotriva atacurilor informatice. De aici vor fi coordonate toate intervențiile rapide în caz de amenințare și vor fi gestionate miliarde de euro, puse la bătaie de Comisia Europeană în acest domeniu. El va îndeplini sarcini specifice în domeniul industriei, tehnologiei și cercetării în materie de securitate cibernetică și va gestiona proiecte privind centrele de operaţiuni pentru securitate, în cadrul propunerii Comisiei de instituire a unui scut cibernetic european. De asemenea,  va colabora cu o reţea de centre naţionale de coordonare, în scopul creării unui ecosistem pentru inovare şi competitivitate, în materie de securitate cibernetică, în întreaga UE.

Noul Centru European de Securitate Cibernetică a început să funcționeze într-o clădire a Universității Politehnica din Capitală. Momentan sunt doar câteva spații echipate cu calculatoare și 14 specialiști deja angajați. Centrul are un rol uriaș, acela de prevenire și de intervenție rapidă în caz de atac cibernetic, oriunde s-ar întâmpla în Uniunea Europeană. Pentru asta, e nevoie pe viitor de zeci de IT-iști, care pot câștiga de la câteva mii, la zeci de mii de euro.

Centrul European de Securitate Cibernetică, inaugurat la București Foto Facebook

„De astăzi, Centrul de competenţe are un sediu temporar în clădirea în care ne aflăm, ceea ce permite noilor angajaţi ai acestuia să lucreze la Bucureşti, în birouri care sunt destinate utilizării lor exclusive. În curând, tot aici va fi găzduit şi sediul permanent. Este doar o chestiune de timp până ce vor fi finalizate toate lucrările şi toate procedurile şi atunci centrul va putea să funcţioneze în deplinătatea sa”, a declarat premierul Nicolae Ciucă, prezent la inaugurarea centrului.